Én man én vrouw bij geboorte. Interseksuelen

Erik Schinegger werd geboren als Erika en werd wereldkampioen skiën voor vrouwen. Later besloot hij als man door het leven te gaan.
Van beide wat
Mensen die worden geboren met een lichaam die zowel mannelijke als vrouwelijke biologische kenmerken hebben, worden sinds 1940 aangeduid als interseksueel.
Volgens de Intersex Society of North-America komt interseks in meer of mindere mate voor bij 1 op de 1500 mensen. Soms is het bij de geboorte volstrekt niet duidelijk of de baby een jongen of een meisje is. Ook komt het voor dat de biologische kenmerken overwegend mannelijk of vrouwelijk zijn, maar dat er ook kenmerken van het andere geslacht aanwezig zijn. Interseks is in ieder geval een natuurlijk biologisch verschijnsel die de tweedeling tussen man en vrouw uitdaagt.
Hermaphroditus
Zolang er mensen worden geboren bestaan er interseksuelen. De term interseksualiteit word pas vanaf 1940 gebruikt. Daarvoor werden interseksuelen hermafrodiet genoemd, naar de Griekse god Hermaphroditus die tweeslachtig werd na een zwempartij met een nimf. Tegenwoordig wordt de naam hermafrodiet alleen nog maar gebruikt voor tweeslachtige planten en dieren en zien sommige interseksuelen de benaming als een belediging. Als interseksen wat betreft uiterlijk en psyche tussen de seksen inzitten, worden ze soms ook aangeduid als androgyn.
Je geslacht kiezen
Afhankelijk van de cultuur waarin ze werden geboren, werden interseksuelen aanbeden, vermoord of gedwongen een keuze te maken tussen man of vrouw. In het Europa vanaf de Middeleeuwen hield men van duidelijkheid. Een interseks moest kiezen tot welk geslacht hij behoorde en mocht dit dan later niet meer veranderen. Deed hij of zij dit wel, dan kon dit de doodstraf betekenen.
Tot voor kort was het vaak zo dat als een interseksueel wordt geboren dat de doktoren op grond van oppervlakkig onderzoek een keuze maken wat betreft het geslacht van het kind. Vervolgens werd zo’n kind tot man of vrouw geopereerd. Tegenwoordig zijn de onderzoeken een stuk beter. Er wordt bijvoorbeeld naar het DNA gekeken en de hormoonhuishouding. Op grond daarvan wordt het besluit nu bij de ouders neergelegd. Mensenrechtenactivisten vinden dat interseksuelen, als ze oud genoeg zijn, zelf moeten kunnen beslissen of ze een man of een vrouw zijn (of misschien allebei).
Verder onderzoek:
Genderstichting
Interseks startpagina
Nóg een interseks startpagina
International Vereniging voor Interseksuelen
Artikel in het tijdschrift Continuüm over operaties bij kinderen
Amerikaanse documentaire over interseksualiteit
My Intersex Adventure, trailer van Australische documentaire
Gina Wilson vertelt over haar interseks zijn
Australische documentaire over gender
Homobieb
Wil je meer weten over dit onderwerp, dan kun je terecht bij de homobieb (IHLIA). Stel hier je vraag